LESZEK SZYMCZAK, KUCHNIA REGIONALNA / REGIONÁLNÍ KUCHYNĚ

Leszek oraz Alina Szymczak to właściciele znanego gospodarstwa agroturystycznego w Wiśle „Kamratówka” Znanego w dużej mierze ze wspaniałej regionalnej kuchni. Jednym ze specjałów jest Kiełbasa „Kminkula kamracka”.
Jest to kiełbasa wędzona, pieczona w gorącym dymie, o wyjątkowym smaku – pachnąca świeżym kminkiem. Niemal w każdym tygodniu można zauważyć smugi dymu wędzarniczego, a wokoło rozpływa się smakowity zapach swojskich wyrobów. Tradycją jest także dzielenie się świeżo zrobioną kiełbasą z sąsiadami, aby i oni mogli ocenić i docenić sztukę domowego „masorza”. Kminkula kamracka jest kiełbasą podsuszaną, którą można spożywać na zimno. Jest wyśmienita jako suchy prowiant na wycieczki w góry czy na urlop, nawet w krajach tropikalnych.
W „Kamratówce“ organizowane są kursy nauki wyrabiania swojskich kiełbas systemem domowym pn. „Kręć z nami swojskie kiełbasy”. Kursy tego rodzaju są jedyne znane w kraju i wpisują się w ochronę ginących zawodów kultywujących tradycyjne polskie rzemiosło.

——————————————————————————————————————

Na farmě „Kamratówka“ se můžete zúčastnit kurzu výroby domácích klobás s názvem „Kręć z nami swojskie kiełbasy”. Tento kurz je znám již po celém Polsku a stal se památníkem tradičního polského řemesla.

Kmínová klobása „Kminkula kamracka“ je specialitou agroturistické farmy Kamratówka. Je uzená a voní čerstvým kmínem. Svou výjimečnou chuť získává pečením v horkém dýmu. Samozřejmě, tento unikátní výrobek je vyráběn domácím způsobem. Její výrobce – Leszek Szymczak říká, že klobásy udí každý týden, ujišťuje také, že sousedé již tradičně kontrolují kvalitu výrobků ještě dřív, než se prodají. Klobása je vyráběna z nejkvalitnějších přísad, proto je lehce stravitelná. Výborně chutná také za studena. Pro své trvanlivé vlastnosti se hodí také na cesty.

Dane kontaktowe/Kontakt na výrobce:

„Kamratówka”  Gospodarstwo Agroturystyczne
43-460 Wisła  ul. Jasna 2b
tel.: +48 33 855 29 08,  +48 691 073 668
wisla@kamratowka.pl •  www.kamratowka.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>