DAGMAR LACHMANOVÁ, TRADIČNÍ PERNÍK / TRADYCYJNY PIERNIK

Medové pečivo podobné tradičnímu perníku znají jako oblíbenou pochoutku lidé téměř na celém světě. Ale jen u nás, v srdci Evropy, bývá perníkové srdce zároveň typickým dárkem z lásky a pro radost. A opravdu jen u nás je „perníkářství” často nejen pekařským, ale také uměleckým řemeslem.

Perníkářkou byla už moje maminka a dnes také má sestra. Perník má tedy v naší rodině dlouhou tradici. Ta spočívá v používání stejné receptury, stejné techniky malování a stejné jednoduché kombinace dvou barev – bílé a jemné růžové.
Můj osobní vztah k perníku byl proto vytvářen na jedné straně právě rodinnou tradicí. A na straně druhé pak mým silným, dlouholetým vztahem k folklóru, zejména z oblasti Slezských a Moravskoslezských Beskyd. Inspiraci jsem tedy vždy hledala v lidových motivech Valašska, Lašska a Těšínského Slezska.
Před několika lety jsem se přistěhovala do zdejšího, folklórně velmi živého, malebného regionu na česko – slovensko – polském pomezí. A cítím, že místní „gorolské” motivy mým perníkům také velmi sluší…

—————————————————————————————————————————

Pieczywo miodowe, podobne do tradycyjnego piernika, jako ulubiony smakołyk znają ludzie właściwie na całym świecie. Lecz tylko u nas, w środku Europy, piernikowe serca bywają jednocześnie prezentem z miłości i do sprawiania radości. Piernikarstwo u nas jest często nie tylko piekarskim, ale także wręcz artystycznym rzemiosłem.

Piernikarką była już moja mama. Dziś również moja siostra. Piernik posiada więc w naszej rodzinie długoletnią tradycję. Polega ona na zastosowaniu tej samej receptury, takich samych technik malowania oraz tej samej prostej kombinacji dwóch kolorów – białego i delikatnego różu.
Mój osobisty stosunek do piernika był dzięki temu wytwarzany z jednej strony właśnie dzięki rodzinnej tradycji, z drugiej zaś, poprzez mój wieloletni związek z folklorem, zwłaszcza z okolic Beskidu Śląskiego i Śląsko – Morawskiego. Inspiracji poszukiwałam w motywach ludowych Wołoszczyzny i Laszczyzny Morawskiej oraz Śląska Cieszyńskiego.
Kilka lat temu przeprowadziłam się do tutejszego, pod względem folkloru bardzo żywego, malowniczego regionu na czesko – słowacko – polskim pograniczu i czuję, że miejscowe „góralskie” motywy bardzo pasują do moich pierników…

dane kontaktowe / kontakt na výrobce:

739 95 Bystřice nad Olší 766
tel.: +420 608 441 037 • wskazany kontakt telefoniczny
e-mail: dagmar.lachmanova@seznam.cz,
www.tradicnipernik.eu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>